یکشنبه، 7 بهمن 1403
ایده خبر » اقتصادی » تَرک فعل در ساخت مسکن ملی؛ این طرح متوقف شدنی نیست| قیمت تمام شده به ۲۰ میلیون تومان رسید

تَرک فعل در ساخت مسکن ملی؛ این طرح متوقف شدنی نیست| قیمت تمام شده به ۲۰ میلیون تومان رسید

کد خبر: 15109

رهبر رئیس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان استان تهران با تاکید بر اینکه طرح مسکن ملی متوقف شدنی نیست گفت: با این وضعیت تورم قیمت تمام شده مسکن ملی به ۲۰ میلیون تومان رسیده است.

بازار؛ اکبر محمودی: روند کُند ساخت مسکن ملی باعث شده تا برخی از انبوه سازان با انتقاد از وضعیت موجود دولت را به توقف پروژه ها هشدار دهند. عدم وجود منابع مالی از یک سو و نبود تامین اعتبار از سوی بانک ها همگی دست به دست هم داده است تا این روزها برخی از پروزه ها با توقف اجباری مواجه شوند.

ایرج رهبر رئیس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان تهران با تاکید بر اینکه تجربه مسکن مهر باعث شد تا مسکن ملی را راحت تر پیش ببریم می گوید: با توجه به تجربه ای که از مسکن مهر بود اعلام کردیم که حتما باید مساله تامین منابع مالی را دولت جبران کند. نظر ما این بود که مشارکت و استفاده از توان مالی بخش خصوصی حتما در برنامه قرار بگیرد. این نکته را به اطلاع مرحوم رئیسی رساندیم.

او در خصوص اینکه آیا احتمال دارد مسکن ملی متوقف شود؟ تاکید می کند که این طرح توقف شدنی نیست و نمی شود گفت که طرح نهضت ملی مسکن یک طرح شکست خورده است. نه راه پس دارند و نه راه پیش. به هر باید آنرا پیگیری کنند. هر کاری در کشور امکان پذیر است و فقط اراده و همکاری می خواهد.

اگر تسهیلات مسکن ملی که ۵۵۰ میلیون تومان است به ۶۵۰ و یا ۸۰۰ میلیون تومان برسد بازپرداخت اقساط آن به شدت سخت و دشوار است. متقاضیان مسکن ملی به شدت در فقر مالی قرار دارند آیا می توانند بازپرداخت اقساط بالای ۱۰ میلیون تومان را انجام دهند؟ این هم یک مساله اساسی است.

متن کامل گفتگوی خبرنگار خبرگزاری «بازار» را با «ایرج رهبر» رئیس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان استان تهران با هم می خوانیم:

* پیشرفت سرعت مسکن ملی پایین است و دلیل آنرا در چه می بینید؟ آیا از تجربه مسکن مهر در پروژه مسکن ملی استفاده نشد؟

قانون جهش تولید مسکن بعد از طرح مسکن مهر که از قانون تولید و عرضه مسکن گرفته شده بود آغاز شد. به هر حال انبوه سازان یک مشکلاتی در مسکن مهر از جمله مالیات و تامین اجتماعی و متقاضیان و جانمایی داشت. پروژه مسکن مهر چون با عجله انجام شده بود و قصد داشتند تا به سرعت پروژه را پیش ببرند مقرر شد و ۲.۱ میلیون واحد مسکونی مهر را اینگونه پیش بردند که هر جا که زمین مناسبی معرفی شد می توان برای ساخت و ساز مهیا کرد. اما اینکه برای آن نظرسنجی صورت بگیرد و نیازسنجی شود که چقدر نیاز است چندان توجهی به آن نشد. یک سری اشکالات این چنینی داشت. تجربه ای از مسکن مهر قبلی داشتیم و هنوز هم مشکلات مالیاتی و تامین اجتماعی مسکن مهر را به دوش می کشیم. به مسئولان وزارت راه و شهرسازی این نکات را اعلام کردیم.

* آیا این تجربیات را هم انتقال دادید؟

قبل از تصویب قانون جهش تولید مسکن، جلسه خصوصی با مرحوم رئیسی داشتیم. قبل از اینکه به عنوان رئیس جمهور وارد دولت شوند از ما سوالاتی شد. مرحوم رئیسی از ما پرسید که آیا می توان ۴ میلیون واحد مسکونی را در دوره ریاست جمهوری و دولت سیزدهم احداث کرد و سالانه یک میلیون واحد مسکونی تحویل داد؟ ما اعلام کردیم که از نظر فنی هیچ گونه مشکلی نداریم. اما مساله مدیریتی و اجرای قانون مصوب نیازمند مدیریتی است که توانایی این کار را داشته باشد. ما تصور نمی کردیم که برای تامین زمین مسکن ملی باید فکری شده و زمین مناسب انتخاب شود. مناطقی که باید احداث شود بسته به آن توان و نیازی که مردم دارند احداث شود. تامین تسهیلات بانکی نیز جزو تصوراتی بود که انجام خواهد شد. اما فقط مساله این بود که مدیریت اجرا باید هماهنگ شود. در آن جلسه اعلام کردیم که حتما این موضوع و ساخت مسکن در این حجم انجام می شود و شرط آن این است که مدیریتی که برای آن اجرا به کار برده می شود دقیق و درست باشد. اما وقتی که به دستگاه اجرایی ورود کردیم و مسئولان مربوطه مشخص شدند و مهندس اسلامی به عنوان وزیر راه و شهرسازی انتخاب شد در جلسه ای که همه حضور داشتند تجربه مسکن مهر و عدم توانایی آورده متقاضیان مطرح شد. اعلام کردیم با توجه به تجربه ای که از مسکن مهر بود حتما باید دولت این مساله تامین منابع مالی را جبران کند. نظر ما این بود که مشارکت و استفاده از توان مالی بخش خصوصی حتما در برنامه قرار بگیرد. رئیس جمهور هم تایید کردند و بعد از آن هم با وزرای بعدی جلساتی برگزار شد و آنها نیز تایید کردند. متاسفانه متوجه نشدیم که چه اشکالی وجود دارد که این مساله مشارکت که برنامه سختی هم نیست دچار مشکلاتی شد.

در حال حاضر مشکل نقدینگی بخش خصوصی نسبت به دو سال قبل بیشتر شده است. و می توانستیم راحت تر تامین منابع مالی را به سرانجام برسانیم

* در چه سالی موضوع مشارکت را پیش می بردید؟

سال ۱۳۶۵ که برنامه مشارکت با وزارت مسکن و شهرسازی وقت داشتیم به تدریج تا سال ۱۳۸۲ مساله مسکن حمایتی مطرح شد به این سمت کشیده شدیم تا به وزارت راه و شهرسازی کمک کنیم. به همین دلیل ما از ابتدا پیش بینی می کردیم که مساله مالی دچار مشکل خواهد شد و با توجه به طولانی شدن پروژه و تورم حاکم بر جامعه، این مشکل دو چندان خواهد شد و طرح نیز عملیاتی نخواهد شد. الان هم با توجه به تبعات این عدم حل مشکل مالی را در پروژه ها به خوبی ملاحظه می کنیم. مردم سه سال یا چهار سال صبر می کنند و اگر این مساله عملیاتی نشود و فکری برای آن نشود مشکلات و تبعات اجتماعی خواهد داشت. امید است بتوانیم مشکلات را پشت سر بگذاریم و این مساله را حل کنیم. در حال حاضر مشکل نقدینگی بخش خصوصی نسبت به دو سال قبل بیشتر شده است. و می توانستیم راحت تر تامین منابع مالی را به سرانجام برسانیم. با توجه به تورم موجود، تامین منابع مالی نیز مشکلاتی خواهد داشت. به همین دلیل می توان از منابع صندوق توسعه ملی و یا منابع بانک ها مورد استفاده قرار بگیرد.

اگر تسهیلات مسکن ملی که ۵۵۰ میلیون تومان است به ۶۵۰ و یا ۸۰۰ میلیون تومان برسد بازپرداخت اقساط آن برای متقاضیان به شدت سخت و دشوار است

* اگر سقف تسهیلات مسکن ملی افزایش یابد چطور؟ این مشکل می تواند برطرف شود؟

اگر تسهیلات مسکن ملی که ۵۵۰ میلیون تومان است به ۶۵۰ و یا ۸۰۰ میلیون تومان برسد بازپرداخت اقساط آن برای متقاضیان به شدت سخت و دشوار است. متقاضیان مسکن ملی به شدت در فقر مالی قرار دارند آیا می توانند بازپرداخت اقساط بالای ۱۰ میلیون تومان را انجام دهند؟ این هم یک مساله اساسی است. شاید عنوان شود که سقف مسکن ملی به عنوان مثال به ۸۰۰ میلیون تومان برسد اما آیا متقاضیان مسکن ملی که عمدتا از اقشار ضعیف جامعه هستند توانایی بازپرداخت اقساط بیش از ۱۰ میلیون تومانی را دارند؟

* آیا احتمال دارد که مسکن ملی به طور کامل متوقف شود؟

بعید است. چرا که الان یک توقعی میان متقاضیان مسکن ملی و آحاد جامعه ایجاد شده است. نهضت ملی مسکن، قانون است. مسکن مهر را قبلا می گفتند که دولتی در گذشته مصوب کرده و گوشه ای از قانون بوده است. اما الان در قانون به صراحت گفته شده است که بر اساس قانون جهش تولید مسکن سالانه یک میلیون واحد مسکونی احداث شود. یعنی اگر این یک میلیون واحد مسکونی احداث نشود در حقیقت تَرک فعل دولت بوده است. یعنی قانونگذار و دستگاه نظارتی ورود پیدا می کند که چرا این موضوع عملیاتی نشده است؟ با توجه به اینکه راهکارهای مالی هم مثل صندوق ملی مسکن را تعریف کرده است و بانک ها را مکلف کرده است که ۲۰ درصد تسهیلات را به بخش مسکن اختصاص دهد. اینها هیچ کدام نشده است. به هر حال سوال این است که چه اقدامی قرار است انجام دهند؟ اگر متوقف شود که پاسخ مسئولان به آن ۸۰۰ هزار ثبت نامی چه خواهد بود؟ به نظر بنده توقف مسکن ملی امکانپذیر نیست و باید فکری به حال آن شود. راهکاری که انجمن انبوه سازان پیشتر ارائه کرده بود تا حدودی بخشی از آن را می تواند حل کند و بخشی را هم دولت از طریق منابع مالی جبران کنند. به نظر بنده باید فکری اساسی شود.

نمی شود گفت که طرح نهضت ملی مسکن یک طرح شکست خورده است. نه راه پس دارند و نه راه پیش. به هر باید آنرا پیگیری کنند

* آیا طرح نهضت ملی مسکن یک طرح شکست خورده است؟

نمی شود گفت که طرح نهضت ملی مسکن یک طرح شکست خورده است. نه راه پس دارند و نه راه پیش. به هر باید آنرا پیگیری کنند. هر کاری در کشور امکان پذیر است و فقط اراده و همکاری می خواهد.

* با وزارت راه و شهرسازی برای حل مشکل مسکن ملی جلسه ای داشته اید؟

بعد از دولت چهاردهم حتی یک جلسه هم با بخش خصوصی نداشته اند. در این جلسه می توانند اعلام کنند که ما با طرح مسکن ملی به مشکل خورده ایم و پیشنهادی از انجمن انبوه سازان بخواهند. پیشنهادی هم که ارائه می دهیم فراموش نکنند و بی تفاوت نباشند. پیشنهاد انبوه سازان را عملیاتی کنند و همفکری برای حل آن مشکل کنند. رئیس جمهوری در تمام سخنرانی های خود اعلام می کند که من به مردم احتیاج دارم. مردم همین بخش خصوصی است. با مشارکت مردم و بخش خصوصی به خوبی می توان کار را پیش برد.

انجمن انبوه سازان با ۲.۷ میلیون تومان وارد قرارداد با دولت در مسکن ملی شد. این عدد نشان از عزم و اراده انبوه سازان بود. حالا باید دولت همکاری و اراده کند. جلساتی اگر برگزار شود می توان راهکاری ارائه کرد.

با این وضعیت تورم اگر پیش برویم قیمت هر متر مربع مسکن ملی بین ۱۸ تا ۲۰ میلیون تومان را باید محاسبه کرد

* قیمت تمام شده مسکن ملی چقدر است؟

همانطور که گفتم شروع قرارداد مسکن ملی در سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۲.۷ میلیون تومان بود. با تعدیل هایی که در قرارداد پیش بینی شده بود حدود ۷ تا ۸ میلیون تومان می شود. قرارداد بعدی در سال ۱۴۰۱ بود که هر متر مربع ۸ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان بود و با تعدیل هایی که پیش بینی شده بود به ۱۲ میلیون تومان می رسید. اگر به همان زمانی که ما پیش بینی می کنیم نصف زمان سپری شده است با ۱۰ تا ۱۵ درصد پیشرفت کار هستیم و احتمال می دهیک به طور ۱۰۰ درصد آن زمان تحقق پیدا نخواهد کرد. با این وضعیت تورم اگر پیش برویم قیمت هر متر مربع مسکن ملی بین ۱۸ تا ۲۰ میلیون تومان را باید محاسبه کرد.

منبع: tahlilbazaar-321883

دسته بندی: اقتصادی
تبلیغ

نظر شما

  • نظرات ارسال شده شما، پس از بررسی و تأیید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی‌شود
برای کد جدید روی آن کلیک کنید